Inscriere 2022 - Popa Daniela Petruța


Nume și prenume: 
Popa Daniela Petruța
Clasa: 
X-a
Litera: 
B
Media după primul semestru: 
9.72
Media generală: 
9.75
Despre tine: 
Numele meu este Popa Daniela Petruța și sunt elevă în clasa a X-a B la Colegiul Național “ Dinicu Golescu” la specializarea matematică-informatică intensiv informatică. Am 17 ani și am o deosebită atracție față de limba franceză.Locuiesc în Campulung. Sunt o persoană optimistă care dorește să se autodepășească în orice moment. Ador să călătoresc și în fiecare vacanță petrecută departe de casă mă pierd cu firea printre străzile și clădirile pe care le privesc cu o admirație aparte. Îmi place arta și cultura multor țări pe care doresc să le cunosc îndeaproape. Sunt deschisă să experimentez aventuri noi și, în același timp, alte suflete.
Hobbiuri: 
Îmi place voluntariatul și implicarea în comunitate. În februarie 2021, doamna profesor de limba franceză Stanciu Mihaela, mi-a comunicat un mesaj transmis de către o fostă elevă despre alăturarea într-un ONG numit POV21. Aici am întâlnit o echipă de tineri din toată țara care gestionează o revistă online, șase redacții internaționale și organizează evenimente deosebite. Eu am început prin a fi redactor în redacția de franceză. După o evoluție deosebită în ceea ce privește redactarea articolelor și responsabilitate, am fost plăcut surprinsă să reușesc ,în doar cinci luni de activitate, să promovez în postul de coordonator, redactor-șef, al acestei redacții. Am obținut în patru luni consecutive titlul de « Autorul Lunii ». Datorită acestei activități mi-am putut îmbunătăți și capacitatea de a comunica în limba franceză și am întâlnit persoane din toate colțurile României și chiar și francezi nativi. Încă nu am decis ce voi face mai departe, dar, cu siguranță, meseria pe care o voi avea va avea și opțiunea de a vorbi în limba franceză. Mă voi hotărî ,până la finalul anului școlar 2022-2023, între FILS (Facultatea de Inginerie în Limbi Străine) și Facultatea de Litere.
Despre mândria de a fi elev al liceului: 
Sunt elevă la Colegiul Național "Dinicu Golescu" și sunt foarte bucuroasă pentru că am făcut această alegere. Încă din prima zi în care am trecut pragul acestui colegiu, pe vremea când se țineau aici etapele locale ale concursurilor și olimpiadelor școlare, am întâlnit cadre didactice valoroase care îmi insuflau blândețe și răbdare. Pot spune că nu m-am înșelat și pe parcursul acestor doi ani acest lucru s-a reflectat în activitatea acestora la clasă. Am învățat lecții și am primit sfaturi care mă vor ajuta pe parcursul vieții și mereu îmi voi aduce aminte de anii pe care i-am petrecut învățând de la aceste cadre didactice excepționale. De când eram mică, citeam în ziare și vedeam pe internet rezultatele unor elevi deosebiți din Argeș. În majoritatea cazurilor, erau elevi ai Colegiului Național „Dinicu Golescu” și acest lucru m-a ambiționat să intru la această instituție performantă. Mă gândesc zilnic la onoarea de care am parte când stau în băncile în care au învățat acești elevi și mama mea acum multe generații. Motto-ul colegiului ”Nu zidurile fac o școala ,ci spiritul ce domnește într-însa” este foarte adevărat și în orice clasă sau oricare colțișor pe care l-am străbătut am găsit doar oameni zâmbitori, plini de viață. În acești primi ani de liceu, am descoperit că îmi place matematica și mi-am aprofundat cunoștințele la limba franceză și geografie având alături două doamne dedicate profesiei de dascăl, doamnele profesor Stanciu Mihaela și Vlădău Nicoleta.
Fapte și comportamente remarcabile: 
Dar din dar se face Rai! În cadrul ONG-ului POV21, de care am amintit anterior, am descoperit proiecte organizate de către acești tineri. Biblioteca POV21 este unul dintre proiectele care mi-au atras atenția și am vrut din tot sufletul să îl aduc și în județul nostru. Am conceput proiectul sub forma unui act de caritate, menit pentru a ajuta și alți copii din medii defavorizate să guste bucuria lecturii diverse dotându-le biblioteca din cadrul școlii. La această primă ediție, datorită tuturor elevilor și profesorilor care au luat parte la acest proiect ambițions s-au strâns peste 500 de cărți pentru Școala Gimnazială Morărești. Acesta este doar începutul. Pentru perioada septembrie- octombrie 2022, îmi doresc să extind proiectul și în municipiul Pitești colaborând cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș. În plus, prin proiectul "Este timpul poveștilor!", am înregistrat audio diverse povești pentru copii din spitale sau clinici care nu pot citi de unii singuri.De curând, am decis să fac parte din echipa de liceeni din cadrul proiectului demarat de Radio France Internationale împreună cu Organizația Internațională a Francofoniei. Acest proiect va consta în realizarea unui podcast, în limba franceză. Dețin certificare în Digital Marketing.
Olimpiade școlare: 
De-a lungul ciclului gimnazial am participat la multe olimpiade și concursuri și ar fi fost mai multe dacă acestea nu ar fi fost anulate de către pandemie. Am obținut premiul III la Olimpiada de Limba Germană Modernă,etapa județeană. În doi ani consecutivi, am obținut premiul II și premiul III la Concursul Naţional "La Școala cu Ceas", disciplina geografie. În fiecare din anii de gimnaziu am obținut premiul II sau premiul I la Olimpiada Județeană de limba Franceză. În clasa a IX-a nu am putut participa deoarece aceasta a fost sistată de către pandemie și acum, în clasa a X-a, am obținut locul doi pe județ. Am participat la Concursul Național „Alege! Este dreptul tău”, etapa națională, Concursul Județean de Geografie „Ionel Țuță ” și Concursul Internațional „Mathématiques sans frontières”.
Competiții sportive: 
Am fost voluntar în organizarea Campionatului Național Universitar de Baschet Masculin 5x5 care s-a desfășurat în perioada 20-22 mai 2022 și a Campionatului Național Universitar de Baschet Feminin 5x5 care s-a desfășurat în perioada 27-29 mai 2022.
Manifestări literar artistice: 
În anii de gimnaziu am reușit să obțin premiul I (secțiunea proză) la Concursul județean artistico-plastic, tehnic „BUCURIILE IERNII”. În doi ani consecutivi am obținut premiul II la Festivalul Concurs Județean de Poezie, Cântec și Teatru Francez „Anna de Noailles” (secțiunea teatru). Anul acesta școlar, am obținut premiul II la Concursul județean de creație literară „Povești de iarnă!” (secțiunea limba franceză) și premiul III la același concurs (secțiunea limba germană). Având în vedere cele menționate anterior, scriu articole în redacția de franceză a ONG-ului POV21, cunoscut la nivel național. Acesta este unul dintre articolele care au fost citite de zeci de mii de francofoni și francofili (https://fr.pov21.com/coco-chanel-et-lhistoire-de-la-maison-chanel/) Acest articol a atins impresionanta sumă de 28.500 de citiri la nivel internațional în doar câteva luni de la publicare.
Proiecte de cercetare: 
-
Situația materială: 
Am o situație materială modestă.
Premiul special: 
Acesta este un articol scris recent, publicat în cadrul redacției de franceză pe care o coordonez. Aceasta este pagina cu toate lucrările mele de până acum: (https://fr.pov21.com/author/daniela-popa/) Norvège système éducatif – Il est bien connu que la Norvège est fière d’être le pays avec le meilleur système éducatif au monde. Le système éducatif s’avère extrêmement efficace, utilisant des bourses gratuites, une structure bien développée et des enseignants et professeurs non conformistes. Mais comment la Norvège a-t-elle réussi à avoir une éducation de la plus haute qualité alors que de nombreux pays rencontrent encore des difficultés et appliquent l’éducation traditionnelle ? Voici le secret: STRUCTURE DU SYSTÈME ÉDUCATIF Dans ce pays du nord de l’Europe, les enfants vont à l’école dès l’âge de 6 ans et la scolarité obligatoire dure jusqu’à 16 ans. Le système éducatif comprend 3 parties dont les 2 premières sont obligatoires : 1.Barneskole. Enseignement primaire, les classes 1-7, 2.Ungdomsskole. Enseignement secondaire, les classes 8-10, 3.Videregående. Enseignement supérieur, les classes 11-13. Les normes élevées d’éducation sont présentes et respectées dans toutes les écoles, sans exception. Les parents font confiance au système éducatif et à sa qualité. LA TECHNOLOGIE En Norvège, la technologie est avancée et importante. Les moyens techniques audio-visuels sont très souvent utilisés dans l’enseignement pour l’interactivité. Les élèves reçoivent également une tablette gratuite, qu’ils peuvent utiliser après l’école. Le processus d’enseignement est également adapté en fonction des besoins de chaque élève et de ses caractéristiques individuelles. BONHEUR ET ABSENCE DE STRESS L’absence de devoirs, l’absence d’une multitude de tests donnent aux étudiants un bon sentiment. La pratique est préférée à la théorie fastidieuse, et l’esprit d’équipe est plus qu’encouragé. Enfin, en Norvège, une importance majeure est accordée au degré de bonheur ressenti par les élèves à l’école et à l’évitement du stress désagréable. Ainsi, parmi les qualités exceptionnelles des enseignants norvégiens figurent également l’équité, la gentillesse, l’enthousiasme, la patience, la compréhension et la passion, l’amitié. Donc, les élèves bénéficient d’un environnement approprié, agréable et sûr qui puisse renforcer leur motivation à apprendre. GRATUITÉ Les fonds publics sont financés par le gouvernement. En plus, dans la Barneskole et l’Ungdomsskole les étudiants bénéficient d’une gratuité totale. En effet, la réforme de l’éducation précise que les maternelle et les écoles doivent être financés par les comtés et les municipalités. Des fonds substantiels sont investis dans l’éducation. De plus, on doit pas payer pour les cours universitaires et évidemment non plus pour le matériel pédagogique utilisé dans les écoles. Cependant, le matériel scolaire et les manuels sont fournis par les étudiants eux-mêmes à l’université.