Inscriere 2022 - Radu Cristian


Nume și prenume: 
Radu Cristian
Clasa: 
XI-a
Litera: 
C
Media după primul semestru: 
9.75
Media generală: 
9.71
Despre tine: 
Mă numesc Radu Cristian și sunt elev în clasa a XI-a C, specializare matematică-informatică intensiv, la Colegiul Național „Dinicu Golescu”. Am 18 ani și îmi place foarte mult limba franceză. Pot spune că în ultimii ani am dezvoltat o pasiune pentru limba lui Charles Baudelaire. Dacă ar fi să mă descriu în câteva cuvinte atunci acele cuvinte ar fi: empatic, deschis, sociabil, inteligent, inventiv, autodidact, un bun orator, abil, cu un simț antrepreonorial dezvoltat.
Hobbiuri: 
Îmi place foarte mult să citesc, printre preferințele mele numărându-se mai multe opere care aparțin unor curente literare diferite. Iată numai câteva exemple: poemele simboliste în franceză – „Les Correspondances” și „Les voyelles”. De asemenea, romanele îmi plac foarte mult, în special cele moderne cum ar fi: „Maytreyi”, Mircea Eliade și „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război". De la romantici, evident că mi se pare fabulos Mihai Eminescu și întreaga sa operă, dar nu pot să nu-l amintesc aici și pe Victor Hugo. Cel din urmă îmi place deoarece opera sa, „Ultima a zi a unui condamnat la moarte", a reprezentat manifestul pentru abolirea pedepsei capitale. De-a lungul timpului, mi-am pus și eu câteva încercări literare pe hârtie și astfel a rezultat nuvela pe care am numit-o „Prețioși hoțomani...”. Mi-ar plăcea mult ca aceasta să vadă lumina tiparului, dar, deocamdată, îmi lipsesc banii necesari publicării. Am un plan să scriu și ceva mai amplu, un roman, care este centrat pe rolul femeii în societatea modernă și pe capacitățile acesteia de a conduce lumea. Recent, o dată cu participarea mea la diferite proiecte, mi-am mai descoperit o pasiune și anume cercetarea științifică. Sentimentul acela de a sta cu sufletul la gură din momentul în care demarez cercetarea, pașii pe care îî urmez de-a lungul experimentelor, prelucrarea datelor, obținerea rezultatelor și, mai ales, aplicatibilitatea a ceea ce am obținut, toate îmi dau o enormă satisfacție, deoarece învăt și descopăr lucruri, dar, prin munca mea, și ajut la implementarea unor măsuri bune pentru comunitatea în care trăiesc. La școală, materia mea preferată este informatica, în special partea de web design. În același timp sunt pasionat și de psihologie, am citit diverse articole pe teme cum ar anxietatea, stima de sine, conștiința de sine, anumite complexe pe care omul le poate dezvolta etc. Toate aceste noțiuni m-au ajutat să realizez mai multe teste interactive de abilități cognitive pe care deja le-am aplicat în anumite cercetări și care mi-au arătat că pot fi operaționale. Încă nu am decis ce voi face mai departe, îmi plac mai multe domenii de activitate, ma voi hotărî anul viitor, între Facultatea de Inginerie în Limbi Străine sau cea de Cibernetică. Desigur că îmi doresc ca studiile să le aprofundez, urmând programul de Masterat, iar apoi pe cel de doctorat.
Despre mândria de a fi elev al liceului: 
Sunt mândru că am ales să fiu elev al acestui Colegiu de prestigiu din zona Muscelului. Aici am întâlnit o mulțime de oameni de valoare și am deosebita plăcere de a fi parte în mai multe proiecte precum - PULCHRA, ERASMUS +, eTwinnig și Revista școlii. În parcursul meu extrașcolar, o deosebită importanță au avut mai multe cadre didactice, printre care le voi menționa pe următoarele: prof. Simona Bădițescu, prof. Cristina Lazarovici, prof. Luminița Deaconu, prof. dr. Adelina Beldugan și prof. dr. Magdalena Dorcioman. De fiecare dată acești OAMENI m-au susținut în tot ceea ce mi-am propus, m-au încurajat, m-au dojenit când a fost cazul, într-un cuvânt m-au ajutat să ajung acolo unde mi-am propus, iar acesta este încă un prilej să le mulțumesc din inimă și să le asigur de toată considerația mea.
Fapte și comportamente remarcabile: 
Cum am spus anterior, în acești trei ani de când sunt elev al acestui Colegiu am avut oportunitatea de a fi a parte în mai multe proiecte. Primul proiect la care am fost cooptat este PULCHRA. Acesta este un proiect european care face parte din programul Horizon 2020, iar Colegiul Național „Dinicu Golescu” este una dintre cele 5 școli din România care participă la acest proiect. Misiunea mea în cadrul proiectului a fost de a coordona munca membrilor echipei, precum și cel de a le facilita munca. Îmi place mult ceea ce spune Thomas Friedman și anume: un comportament inspirațional are un impact mult mai mare decât constrangerea, pentru că eu cred cu tărie că puterea exemplului este cea mai constrângatoare forță atunci când ești leader. În același proiect, o altă misiune importantă a fost cea de a asigura legătura între membrii echipei și coordonatorii naționali ai proiectului care fac parte din Unitatea de Cercetare în Educație. Tot eu m-am ocupat de promovarea acestuia în media locală și nu numai. Pe scurt, echipa de proiect a studiat în prima etapă calitatea vieții oamenilor din punct de vedere al poluării aerului și pentru ca datele înregistrate să fie mai ușor vizibile pentru toți factorii interesați a realizat un website. În cea de a doua etapa echipa și-a îndreptat privirea spre economia circulară în cazul pâinii vechi uscate. Un alt proiect european la care am participat a fost cel Eramus +. Am luat parte la mobilitatea Eramus + din proiectul "The Unifying Power of Arts" care s-a desfășurat online în vara anului trecut. Anul acesta, cele două mobilități Erasmus + ale proiectului "Discover the real life" s-au desfășurat una în orașul în orașul Lębork din Polonia, iar cealaltă la noi în oraș, în luna iunie. În toate aceste trei mobilități am întâlnit oameni noi, am deprins câteva obiceiuri de la celelalte țări participante, am avut parte de o experiență interlingvistică, întrucât am avut posibilitatea de a comunica atât prin intermediul limbii engleze, cât și prin cel al limbii franceze. Am participat la proiectul eTwinng online și acolo am întâlnit persoane interesate de problemele de mediu și am aflat cum are loc o oră de biologie în Turcia. Recent, am fost cooptat de doamna prof. dr. Adelina Beldugan să fac parte din redacția Revistei școlii. Ca să rămân la domeniul media, în viitorul apropiat îmi doresc să fac parte din echipa de tineri din cadrul proiectului demarat de Radio France International împreună cu Organizația Internațională a Francofoniei. Acest proiect are în vedere realizarea de podcasturi în limba franceză pe diferite teme cum ar fi cele mediului și patrimoniului.
Olimpiade școlare: 
De-a lungul timpului am participat la diferite olimpiade și poate ar fi fost mai multe dacă acestea nu ar fi fost sistate de pandemie. În clasa a IX-a la Olimpiada de limba română, la Olimpiada de limba franceză și la concursul Cangurul Lingvist - franceză la care am obținut premiul al II-lea; Concursul județean de Bune Maniere unde am obținut premiul al II-lea. În clasa a XI-a am participat la: -Concursul Național "Made for Europe", etapa județeană, la care am obținut premiul al doilea; -Concursul Național „Environmental Protection and Education in Ecological Engineering” la care am obținut premiul al III-lea; - Concursul Național de Proiecte de Mediu, unde la etapa județeană am obținut locul I calificându-ma astfel la etapa națională care se desfășura în perioada 13-18 iulie în loc. Muncel jud. Iași;
Competiții sportive: 
În anii de liceu am dorit să mă dedic cursului meu academic în detrimentul activităților sportive, însă asta nu mă împiedică să practic atletismul și ciclismul.
Manifestări literar artistice: 
Cum am menționat mai sus am scris nuvela "Prețioși hoțomani"/"Les precieux voleurs", alături de mine am avut-o pe doamna profesoară Cristina Lazarovici.Am scris și două epigrame. Iar, acum lucrez la romanul despre rolul femeii în societatea modernă și de data aceasta o am alături de mine pe doamna profesoară Cristina Lazarovici.
Proiecte de cercetare: 
Cum am menționat și mai sus am fost căpitanul echipei de cercetare științifică PULCHRA, unul dintre cele mai ample proiecte dedicate cercetării științifice din programul Horizon 2020.
Situația materială: 
Situația mea materială este bună, având în vedere că fac parte dintr-o familie monoparentală.
Premiul special: 
Am scris și câteva epigrame, iar aceasta este una dintre ele: Unei agramate "Nu deschide gura bine C-o prostie i-a zburat! Regula limbii române De mult timp, ea a uitat..."