Inscriere 2020 - Ambruș Alexia-Ioana


Nume și prenume: 
Ambruș Alexia-Ioana
Clasa: 
XII-a
Litera: 
B
Media după primul semestru: 
10
Media generală: 
10.00
Despre tine: 
Numele meu este Ambruș Alexia și am 19 ani. Sunt omul format de experiențele, fericirile și împlinirile trăite, dar și suma tuturor celor bune rămase în urma nedreptăților și a dezamăgirilor provocate de ceea ce înseamna ”a fi o tânără în procesul maturizării”. Sunt o adolescentă cu aspirații mari, conștientă de faptul că în viață trebuie să faci multe sacrificii pentru a-ți atinge idealul. Am învățat de mică să nu abandonez lucrurile pe care le încep și mereu încerc să duc planurile la bun sfărșit, mergând până în clipa în care consider că am făcut tot ceea ce îmi stă în putință. Am învățat că în viață este foarte important să fii realist, să gândești dincolo de sentimentele pe care le ai și să cântărești foarte bine lucrurile înainte de a te arunca să iei o decizie pripită. Perseverența, sârguința, seriozitatea și empatia față de cei aflați în impas sunt calități care mă definesc cel mai bine și cred ca una dintre cele mai mari calitați ale unui om este aceea de a fi uman într-o lume în care totul este supus degradării.
Hobbiuri: 
Am considerat anul 2020 ”un an pentru mine”, un an în care am încercat să mă descopăr pe mine cât mai mult și ceea ce îmi aduce fericire. Clasa a XII-a, Bacalaureatul, admiterea la facultate, oricât de terifiant ar suna toate acestea, au și ele părțile lor ce îți pot aduce împlinire sufletească. Anul acesta, am reușit să evadez din mreaja culegerilor de matematică și a variantelor de fizică și să mă relaxez cu ajutorul câtorva minute petrecute în fața pianului, pe care l-am practicat timp de 8 ani la cursurile Școlii de Muzică din Câmpulung. Îmi place să îmi demonstrez că sunt cea mai bună versiune a mea și să ies din zona de confort, chiar dacă acest lucru înseamnă să îmi înving emoțiile și timiditatea. Ador să călătoresc și să îmi materializez acest vis constant, chiar dacă uneori presupune călătoritul cu ajutorul minții, fapt ce mă transformă într-o visătoare incurabilă. Sensibilă la tot ceea ce înseamnă nevoile oamenilor, încerc mereu să mă implic în activități de voluntariat ale organizațiilor în care sunt membru. Anul acesta, prin proiectele organizate de Leolution Câmpulung, am contribuit la schimbarea feței orașului nostru și la promovarea acestuia și am organizat strângeri de fonduri pentru mai multe familii aflate în dificultate, atât din Câmpulung, cât și din țară. Pot spune că acțiunea mea favorită a fost cea în care am strâns și am donat cu ajutorul unui ONG din Cluj Napoca ghiozdane, cărți, rechizite, jucării unor copilași din Sierra Leone, simțind că m-a adus mai aproape de realizarea visului meu – acela de a fi voluntar într-o țară africană. O altă pasiune este informatica, în special partea de web development, fapt ce mi-a permis ca anul trecut să înființez un club CoderDojo, care face parte dintr-o mișcare globală, ce își propune activități de voluntariat în domeniul informaticii. De două ori pe lună, am fost mentor pentru elevi din clasele V-X din liceul nostru și i-am învățat cum să construiască site-uri web folosind limbajele HTML și CSS și să folosească pachetul Office.
Despre mândria de a fi elev al liceului: 
În urmă cu câteva zile am încheiat un capitol important al vieții mele și am luat în mână cheia unui nou început. Uitându-mă în urmă la cei 4 ani de liceu, dar și cei 4 de gimnaziu petrecuți în sălile acestui liceu, cu recunoștință deplină, aș vrea să mulțumesc domnilor profesori care m-au format ca om și m-au îndrumat – oameni care, în ciuda circumstanțelor incerte, au vrut și au putut să se reinventeze pentru noi, oameni care ne-au scris ca ne prețuiesc și că vor să ne revadă, care au trăit alături de noi teama incertitudinii, care și-au lăsat grijile deoparte și ne-au primit în casele lor, încercând să ne îmbrățișeze prin ecranul plat al calculatorului.
Fapte și comportamente remarcabile: 
Cred ca punctul culminant al acestui an a fost momentul în care am fost acceptată la universitatea la care visam din Marea Britanie, împlinindu-mi astfel visul de a urma o universitate în Londra. Din toamnă, voi studia Computer Science la King’s College London. Îmi doream sa plec în UK încă din clasa a IX-a sau poate chiar mai devreme, dar intențiile au devenit mai serioase cu fiecare pas pe care îl faceam spre terminarea liceului, pentru că îmi doream o altfel de experiență și șansa de a face parte dintr-un sistem diferit, de a testa noi modalități de cunoaștere, de a-mi depăși limitele. În urma aplicației, dupa săptămâni întregi de așteptare, ani de visuri și eforturi, am fost acceptată la toate cele 5 universități la care am aplicat: King’s College London, University of Manchester, University of Birmingham, University of Sheffield și University of Nottingham. Așadar, din toamnă, voi începe o nouă aventură, luându-mi zborul din cuibușorul ce m-a modelat în omul de astăzi. În luna octombrie 2019, am participat la cea de-a patra mobilitate a proiectului Erasmus+ cu tema ”The Unifying Power of Arts”, ce s-a desfășurat în orășelul nostru de această dată, ca o continuare a mobilității la care am participat anul trecut în Croația. Acum câteva zile, mi-am închieiat și mandatul de Director IT în cadrul clubului de voluntariat Leolution Câmpulung, după un an plin de proiecte reușite. În vara anului trecut, am fost voluntar în cadrul proiectului AIESEC, desfășurat în liceul nostru, unde am avut ocazia să ajut trainerii internaționali din China, Taiwan, Turcia și Azerbaidjan, în activitățile de training. În anul 2018-2019, în calitate de Președinte al Consiliului Școlar al Elevilor am derulat diferite proiecte la nivelul liceului. Am devenit Local Ambassador al proiectului GROW Pitești, un proiect de educație non-formală dedicat tinerilor care vor să se dezvolte pe plan personal, ce oferă ateliere de dezvoltare personală susținute de traineri internaționali din Brazilia, Argentina și Australia. Pe plan școlar, m-am remarcat cu participarea la Olimpiada Națională de Tehnologia Informației, faza națională, obținând trei ani consecutiv Mențiune, clasându-mă pe locul 4 pe țară în toți cei trei ani.
Olimpiade școlare: 
Clasa a XII-a, dar și situația globală actuală nu mi-au permis să particip anul acesta la olimpiade, întrucât aproape toate concursurile școlare și olimpiadele au fost anulate, însă de-a lungul anilor, am luat parte la diferite competiții. În anul școlar 2018-2019, am participat la: Olimpiada Națională de Tehnologia Informației, faza județeană - Premiul I, reușind astel să mă calific la faza națională a acestei olimpiade, unde m-am clasat pe locul 4 și am obținut Mențiune cu medalie de aur ; Concursul Național "Istorie și societate în dimensiune virtuală" - Premiul I, unde am realizat o lucrare de economie cu tema “Informația ca factor de producție. Neofactorii de producție” și pe baza acesteia, un site web în HTML, CSS și JavaScript și m-am calificat la faza naționala a concursului, clasându-mă pe locul 10; Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist, faza națională, fiind pe locul 6 în clasament. În anul școlar 2017-2018, am participat la: Olimpiada Națională de Tehnologia Informației, faza județeană - Premiul I, reușind astel să mă calific la faza națională a acestei olimpiade, unde m-am clasat pe locul 4 și am obținut Mențiune cu medalie de argint ; Concursul Regional de utilizare de software "Profi Excel" - Premiul II ; Concursul Național "Istorie și societate în dimensiune virtuală" - Premiul I, unde am realizat un plan de afaceri și pe baza acestuia, un site web în HTML, CSS și JavaScript ; Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist, faza națională și m-am clasat pe locul 6 ; Public Speaking Competition, faza locală și județeană ; Olimpiada Națională de Limba Engleză, faza locală și județeană. În anul școlar 2016-2017, am participat la: Olimpiada Națională de Tehnologia Informației, faza județeană - Premiul I ; Olimpiada Națională de Tehnologia Informației, faza națională - m-am clasat pe locul 4 și am obținut Mențiune cu medalie de aur ; Concursul Național de Limba Engleză "Mirunette Language Competition", finala - Mențiune Specială.
Competiții sportive: 
În anii anteriori, am participat și am obținut premii la diferite competiții de natație, dar timpul nu mi-a mai permis sa mai continui.
Manifestări literar artistice: 
De-a lungul anilor școlari, am luat parte la diferite concursuri de scriere creativă în limba engleză. Anul trecut, în cadrul mobilității Erasmus+ din Croația, am făcut cunoscute dansurile și portul tradițional românesc și am organizat împreună cu ceilalți participanți un concert intercultural, interpretând câteva piese la pian.
Proiecte de cercetare: 
În cadrul Concursului Național "Istorie și societate în dimensiune virtuală", am realizat o lucrare de economie cu tema “Informația ca factor de producție. Neofactorii de producție”, unde am abordat tema de actualitate a informației ce a devenit în ultimii ani un nou tip de resursă mai importantă decât cele clasice, munca, natura și capitalul, lucrare cu care m-am calificat la faza națională a acestui concurs.
Situația materială: 
Provin dintr-o familie modestă. Mama este profesoară, iar tatăl lucrează într-o firmă de familie.
Premiul special: 
"Mama mea spunea întotdeauna că viața este ca o cutie de bomboane de ciocolată. Nu știi niciodată ce vei găsi." – Forrest Gump Nu mă mai satur să mă ascult și să-mi descopăr profunda realitate a naturii mele umane. În izolare, am încercat să-mi înțeleg singurătatea și am realizat că suntem singurele ființe care conștientizează singurătatea, dar suntem și singurele ființe care ne distrugem pe noi și tot ceea ce atingem devine contaminat. Venim și plecăm singuri. Avem iluzia că suntem înconjurați de ceilalți, dar, de fapt, ne naștem și murim singuri. Pe parcurs, pe scena vieții ni se alătură diverși actori, unii dintre ei vor deveni protagoniștii poveștii, alții antagoniști; viața este o scenă de teatru, iar noi suntem actorii, oamenii din fața cortinei. Unii "cad", alții "rămân în picioare", iar cei din jur sunt doar simpli figuranți într-o piesă de teatru numită generic – viața. În final, exisă un singur rol principal – al celui care va culege ovațiile, al celui care va căra în spate, precum Sisif, un munte al neputinței, debusolării și al orgoliului. Pe zi ce trece, suntem tot mai firavi, tot mai singuri, abandonându-ne în muncă, din dorința de a fi pata de culoare într-un ocean de gri și negru. Străini de noi și de ceea ce ar trebui să însemne o viață normală, ne-am acomodat cu singurătatea, ne-am uitat idealurile și năzuințele, ne-am pierdut identitatea și am acceptat tăcerea, privind damnați spre viitor. Dar acum câteva luni, trăiam cu iluzia că zilele se scurg după aceleași obiceiuri, aceleași rutine monotone, însă multe s-au schimbat de atunci. Și cred că cel mai important lucru pe care l-am învățat este că singura certitudine pe care o are omul este aceea că nimic nu este cert. Că nu există o zi stabilită în calendar pentru o schimbare radicală. Iar noi, tinerii, în procesul scrierii propriului bildungsroman, am făcut parte dintr-o altă raportare a omului la om, societate și timp, căci noi vom fi generația care va aduce schimbarea.