Inscriere 2021 - Popescu Ioana Maria


Nume și prenume: 
Popescu Ioana Maria
Clasa: 
XII-a
Litera: 
D
Media după primul semestru: 
10
Media generală: 
10.00
Despre tine: 
Numele meu este Popescu Ioana Maria, am 18 ani și sunt absolventă a Colegiului Național ”Dinicu Golescu”, unde am terminat ca șefă de promoție. Sunt o fire deschisă, mereu gata de noi provocări, o adevărată entuziastă a poeziei, a muzicii, a sportului și a tot ceea ce ține de știință. Curiozitatea este trăsătura care consider că mă definește din multe puncte de vedere. Sunt într-o constantă căutare de răspunsuri, nu evit niciodată să îmi pun întrebări legate de întreagul univers (deseori mult prea greu de înțeles) care mă înconjoară și caut să mă regăsesc în toate activitățile pe care le fac. Sunt ambițioasă întotdeauna când vine vorba de planurile mele și îmi găsesc constant motivația în multe dintre lucrurile mici din viața de zi cu zi. Mă consider un bun lider și sunt conștientă de faptul că pot schimba în bine lumea din jurul meu.
Hobbiuri: 
Încă de când eram mică, sportul a reprezentat pentru bine o adevărată pasiune. Astfel, am trecut aproape prin toate ramurile sale, de la tenis de câmp, la înot și baschet. Mereu am găsit un refugiu în sport și simt că, pe parcursul dezvoltării mele, mi-a oferit multă încredere în propriile forțe. Cânt la tobe, iar muzica este o altă mare pasiune de-a mea. Obișnuiesc să îmi mai ”deranjez” vecinii, alături de fratele meu care cântă la chitară. Pe parcursul a doi ani, în școala generală, am fost elevă a Școlii de Muzică, unde am învățat noțiunile de bază ale pianului. Citesc poezii și câteodată scriu și eu, la rândul meu. Mă atrage curentul neomodernist din România, iar poeții mei preferați sunt Marin Sorescu, Octavian Soviany, Ana Blandiana, Nichita Stănescu. Sunt pasionată de multe ramuri ale științei, iar în ultima perioadă mi-am axat interesul pe biologia comportamentală, etologie și neuroștiințe. Încerc mereu să îmi găsesc timp în care să îmi dezvolt și această pasiune și mi-ar plăcea ca undeva în viitor să am șansa să iau parte la proiecte de cercetare din aceste domenii, având în vedere că voi urma Medicina.
Despre mândria de a fi elev al liceului: 
Încă de când m-am decis că voi urma Medicina am știut că primul pas va fi acela de a ajunge elevă la Dinicu Golescu. Mă simt foarte recunoscătoare să știu că am avut șansa să fiu eleva unor profesori incredibili, dedicați, empatici și care pentru mine au reprezentat o constantă sursa de inspirație pe parcursul liceului. Undeva prin clasa a X-a am realizat cu adevărat că sunt foarte norocoasă să pot interacționa cu oameni care împărtășesc aceleași pasiuni ca ale mele, colegi și prieteni pe care i-am cunoscut la Dinicu. Uitându-mă în spate la capitolul care tocmai s-a încheiat, nu pot să fiu decât extraordinar de mândră că am fost elevă a Colegiului Național ”Dinicu Golescu”.
Fapte și comportamente remarcabile: 
Cum ”febra” examenului de bacalaureat tocmai s-a terminat, pot spune că am trecut cu brio prin această experiență. Am obținut media generală 10, după cele 3 probe, respectiv Română, Matematică și Chimie și sunt fericită să fiu singura elevă cu media maximă din orașul nostru. Pe parcursul liceului, am fost implicată în mai multe proiecte extrașcolare, iar între 2018 și 2020 am fost membru al grupului de voluntariat Leolution Câmpulung, unde am luat parte la numeroase evenimente caritabile. De asemenea, la sfârșitul clasei a IX-a, am participat ca voluntar la Complexul de Servicii pentru Copii în Dificultate din Câmpulung, prin intermediul asociației ”Des couleurs pour l'enfance". Am avut șansa, de asemenea, să iau parte la proiecte internaționale, Erasmus și Erasmus+. În ianuarie 2019 am participat la proiectul ”Postcards with Stereotypes” care a avut loc în Haga, Olanda. Am reușit aici să cunosc tineri de vârsta mea din multe țări precum Polonia sau Rusia, tineri care împărtășesc aceleași pasiuni ca și ale mele și care încearcă să aducă o schimbare în lume. Tot în 2019 am participat la proiectul ”The Unifying Power of Arts” care a avut loc în comuna Vela Luka, Croația. Proiectul a implicat mai multe țări, precum Macedonia, Lituania, sau Turcia. Am avut plăcerea aici să prezentăm portul național și dansurile populare românești. Proiectul a continuat în România, unde am fost gazde. Am învățat enorm de multe din aceste proiecte, nu numai despre lumea din jurul meu, ci mai ales despre mine, despre noi ca țară.
Olimpiade școlare: 
Am participat încă din gimnaziu la Olimpiada Județeană de Engleză și am cotinuat ”tradiția” și în liceu. De asemenea, în clasa a X-a, am participat la Olimpiada Județeană de Chimie, unde am obținut o mențiune. Pe clasa a XI-a, m-am calificat la Olimpiada Județeană de Biologie unde m-am clasat pe locul 5 și am obținut o mențiune. Pe parcursul liceului, am participat și la alte concursuri, precum Concursul Județean de Traduceri pentru Liceeni ”Translating the World” unde am obținut o mențiune. Am participat la Olimpiada Națională a Sportului Școlar în fiecare an alături de echipa de baschet a liceului din care am făcut parte. În anii 2018 și 2019 am obținut locul II în competiția județeana, iar în anul 2020 am reușit să dovedim că putem obține locul I, după un meci dificil în fața echipei de baschet feminin a Colegiului Național I.C.Brătianu din Pitești. Urma să reprezentăm județul la faza zonală a competiției, însă din cauza restricțiilor impuse de pandemie, aceasta nu a mai avut loc. În 2019 am obținut locul III la faza zonală a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar-baschet, care s-a ținut la Târgoviște, unde am luptat cot la cot cu echipe foarte bine pregătite.
Competiții sportive: 
Echipa de baschet a liceului rămâne pentru mine amintirea preferată din anii liceului. Pe lângă premiile obținute la Olimpiadele Naționale ale Sportului Școlar, am participat an de an la competiția ”Intră în joc, câștigă-ți sănătatea” desfășurată la Pitești. De asemenea, alături de coechipierele mele am organizat încă din clasa a IX-a meciuri caritabile de baschet, în perioada Crăciunului, în urma cărora am reușit să ajutăm câteva familii defavorizate din orașul nostru. O altă pasiune de-a mea este să schiez, iar la prima ediție a Cupei Iezer la schi am obținut locul III. În perioada 7-10 iunie 2018 am participat la Concursul Național Interdisciplinar ”Pui de Brad”, concurs de ecoturism sportiv și de orientare sportivă, care s-a ținut la Întorsura Buzăului, unde am obținut locul II, împreună cu elevi de la liceul nostru.
Manifestări literar artistice: 
În liceu mi-am descoperit pasiunea pentru poezie și am avut șansa să îmi arăt câteva din scrieri în blogul ”Noi, tinerii” și în grupul de Atelier Poetic Popular, QPOEM.
Proiecte de cercetare: 
-
Situația materială: 
Familia mea are o situație materială bună.
Premiul special: 
eu chiar găsesc acțiunea/ de a-ți pune un plasture pe ochi,/ din când în când,/ foarte folositoare, chiar./ Se aplică plasturele pe ochi./ Se așteaptă, până apare/ întunericul./ Se așteaptă, în continuare/ după aplicare/ până când întunericul devine prietenos./ se smulge plasturele, apoi/ cu viteză mare./ Se deschid ochii și se uită în jur./ Acum se miră de lumină/ și de lumea de care/ ești înconjurat./ Atenție! A nu se repeta/ de multe ori./ Lumina se poate speria/ de ochii prea deschiși./